Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Koncentrat buraka może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, jeśli zostanie spożyty w dużych ilościach. Wysoka zawartość cukru we wrzecionowym korzeniu buraka cukrowego sprawia, że koncentrat z tego warzywa jest bogaty w cukier i kalorie, co może prowadzić do nadwagi i cukrzycy typu 2, jeśli spożywany regularnie w dużych ilościach. Ponadto, koncentrat buraka zawiera naturalnie występujące związki chemiczne, takie jak kwas szczawiowy, kwas cytrynowy i flawonoidy, które mogą mieć negatywny wpływ na układ trawienny, szczególnie u osób z refluksowym zapaleniem przełyku lub wrzodami żołądka. W związku z tym, zaleca się spożywanie koncentratu buraka z umiarem i w ramach zróżnicowanej diety. Osoby z chorobami przewodu pokarmowego powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem tego produktu.
Koncentrat buraka to składnik spożywczy o intensywnym czerwonym kolorze, który jest bogaty w naturalne związki przeciwutleniające i może być stosowany jako barwnik spożywczy.
Składnik koncentrat buraka, zwany inaczej sokiem z buraka, jest stosowany w produktach spożywczych głównie ze względu na swoje właściwości barwiące. Koncentrat buraka jest bogaty w naturalne barwniki, takie jak betanina i betacyjanina, które nadają produktom kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego. Ponadto, koncentrat buraka zawiera również składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, które wpływają korzystnie na zdrowie. W produktach spożywczych koncentrat buraka jest najczęściej stosowany jako naturalny barwnik do soków owocowych, napojów, jogurtów, lodów, słodyczy oraz wyrobów cukierniczych.