koncentrat barwiący ze spiruliny

KATEGORIA | Koncentraty

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Koncentrat barwiący ze spiruliny jest uważany za bezpieczny dla zdrowia człowieka, ale spożycie dużej ilości może powodować niekorzystne skutki. Mogą one obejmować wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę i nudności. Osoby z alergią na algi lub składniki spiruliny powinny unikać spożywania tego produktu. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek nieprzyjemnych objawów, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Koncentrat barwiący ze spiruliny to naturalny składnik spożywczy pozyskiwany z mikroalg, który nadaje żywności intensywny, zielony kolor.

Funkcja

Funkcja składnika koncentratu barwiącego ze spiruliny w produktach spożywczych polega na nadaniu im intensywnie niebieskiego lub zielonego koloru. Spirulina jest bogata w naturalne pigmenty, zwane fikocyjaninami, które nadają produktom spożywczym nie tylko pożądany kolor, ale również dodatkowe właściwości zdrowotne, takie jak działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Składnik ten jest często stosowany w produkcji lodów, jogurtów, napojów, słodyczy i innych produktów spożywczych, które wymagają atrakcyjnego wyglądu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik