kolendra liść

KATEGORIA | Zioła

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nie ma zidentyfikowanych potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka związanymi ze spożyciem liści kolendry. Liście kolendry są powszechnie stosowane jako składnik wielu potraw i nie wykazano, aby ich spożycie było szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Jednakże, jak w przypadku każdego składnika spożywczego, osoby z alergią na rośliny z rodziny selerowatych mogą doświadczyć objawów uczulenia po spożyciu liści kolendry.

Informacje o składniku

Liście kolendry są popularnym składnikiem w kuchni indyjskiej i meksykańskiej, a ich smak jest lekko cytrusowy i orzeźwiający.

Funkcja

Składnik kolendra liść jest często wykorzystywany jako przyprawa w kuchni. Ma on charakterystyczny smak i zapach, który dodaje potrawom świeżości i aromatu. Ponadto, kolendra liść jest bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, K oraz A, żelazo i błonnik. Może on również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawie trawienia.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik