kolagen

KATEGORIA | Białka

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Należy pamiętać, że kolagen pochodzi z naturalnych źródeł, takich jak skóra, kości i chrząstka zwierząt, dlatego istnieje ryzyko przeniesienia niebezpiecznych substancji, takich jak bakterie, wirusy lub toksyny, na człowieka. Istnieją również niepotwierdzone doniesienia o tym, że suplementy kolagenowe mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Ponadto, badania nad długotrwałym stosowaniem suplementów kolagenowych są ograniczone, dlatego nie ma pewności, jakie mogą być długoterminowe skutki spożywania kolagenu w dużych ilościach. W każdym przypadku przed rozpoczęciem stosowania suplementów kolagenowych należy skonsultować się z lekarzem, który przeprowadzi wstępną ocenę stanu zdrowia i udzieli informacji na temat potencjalnych zagrożeń i korzyści.

Informacje o składniku

Kolagen to białko występujące w organizmie człowieka, które odpowiada za elastyczność i jędrność skóry, kości, ścięgien i więzadeł.

Funkcja

Składnik kolagen w produktach spożywczych pełni funkcję wzbogacającą zawartość białka. Kolagen to białko występujące w skórze, kościach, ścięgnach i tkankach łącznych zwierząt, które może być dodawane do produktów spożywczych w postaci hydrolizatu kolagenowego lub żelatyny. Hydrolizat kolagenowy jest łatwiej przyswajalny przez organizm i często stosowany jest w suplementach diety, natomiast żelatyna stosowana jest jako zagęstnik w produktach takich jak galaretki, puddinki czy słodycze.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik