Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa korzeniowe
dobry składnik
Spożycie kłącza perzu właściwego (Elymus repens) może stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka ze względu na obecność kumaryn i innych związków chemicznych. Kumaryny to związki, które mogą wpływać na proces krzepnięcia krwi, co oznacza, że duże dawki kłącza perzu mogą prowadzić do problemów z krwawieniem. Inne związki chemiczne, takie jak alkaloidy, mogą również występować w kłączu perzu i prowadzić do objawów takich jak biegunka, wymioty, zawroty głowy lub osłabienie. W przypadku spożycia dużych ilości kłącza perzu, może również nastąpić uszkodzenie wątroby, a także zaburzenia trawienia. W związku z tym zaleca się ostrożność przy spożywaniu kłącza perzu i unikanie jego nadmiernego spożycia. W przypadku jakichkolwiek objawów nietypowych, takich jak wymioty, biegunka lub zawroty głowy, należy skonsultować się z lekarzem.
Kłącze perzu właściwego (Elymus repens) jest składnikiem spożywczym, który jest bogaty w węglowodany i błonnik pokarmowy.
Składnik kłącza perzu właściwego (Elymus repens) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgująca. Dzięki swoim właściwościom zapobiega rozwarstwianiu się produktów, poprawia ich konsystencję i pozwala na utrzymanie jednorodnej struktury. Składnik ten jest szczególnie popularny w przemyśle mleczarskim, gdzie stosuje się go w produkcji serów, śmietan oraz lodów.