Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Kłącze kurkumy jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi, jednakże istnieją pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia, które należy wziąć pod uwagę. Odpowiednie dawki kurkumy są uważane za bezpieczne dla niemal każdego. Jednak w przypadku spożywania zbyt dużych ilości, mogą pojawić się niepożądane skutki uboczne. Mogą one obejmować biegunkę, nudności, wymioty, zawroty głowy oraz problemy z trawieniem. Osoby, które mają problemy z układem żołądkowo-jelitowym lub choroby dróg żółciowych, powinny być ostrożne w spożywaniu kurkumy. W przypadku niedrożności dróg żółciowych, spożycie kurkumy może zwiększyć ryzyko powikłań. Wysokie dawki kurkumy mogą również wpływać na krzepliwość krwi, co może mieć niekorzystny wpływ na osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Przed spożyciem kurkumy zaleca się skonsultowanie się z lekarzem. Podsumowując, kurkuma jest uważana za bezpieczny składnik diety, jednak należy zachować ostrożność w przypadku spożywania zbyt dużych ilości. Osoby z chorobami trawienne lub krwotocznymi powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem kurkumy.
Kłącze kurkumy jest bogate w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, co może przynieść korzyści zdrowotne.
Składnik kłącza kurkumy, czyli kurkumina, pełni wiele funkcji w produktach spożywczych. Jest ona używana jako naturalny barwnik do nadawania żółtego koloru żywności, np. do sera, musztardy czy przetworów mięsnych. Ponadto kurkumina jest stosowana jako dodatek smakowy w przyprawach, curry, musztardzie i ketchupie. W produktach spożywczych kurkumina pełni również funkcję konserwującą oraz antyoksydacyjną, co wpływa na wydłużenie czasu przydatności do spożycia i ochronę przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.