Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Rośliny strączkowe
dobry składnik
Spożycie kiełków słonecznika może prowadzić do zatrucia saponinami, co może powodować problemy trawienne, biegunki i wymioty.
Kiełki słonecznika są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz białka roślinnego
Składnikami odżywczymi kiełków słonecznika są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały. Białka zawarte w kiełkach słonecznika są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i stanowią ważne źródło aminokwasów. Węglowodany dostarczają energii, a błonnik reguluje pracę układu pokarmowego. Kiełki słonecznika są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę C, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei minerały takie jak cynk, miedź, selen, magnez i żelazo są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wpływają pozytywnie na zdrowie kości, skóry i włosów.