kiełki słonecznika

KATEGORIA | Rośliny strączkowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie kiełków słonecznika może prowadzić do zatrucia saponinami, co może powodować problemy trawienne, biegunki i wymioty.

Informacje o składniku

Kiełki słonecznika są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz białka roślinnego

Funkcja

Składnikami odżywczymi kiełków słonecznika są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały. Białka zawarte w kiełkach słonecznika są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i stanowią ważne źródło aminokwasów. Węglowodany dostarczają energii, a błonnik reguluje pracę układu pokarmowego. Kiełki słonecznika są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę C, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei minerały takie jak cynk, miedź, selen, magnez i żelazo są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wpływają pozytywnie na zdrowie kości, skóry i włosów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik