Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie kawałków orzechów laskowych może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Orzechy laskowe zawierają naturalne substancje toksyczne, takie jak kwas fitynowy i amygdalinę, które w większych ilościach mogą wywołać objawy takie jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, zawroty głowy, a nawet reakcje alergiczne u niektórych osób. Ponadto, orzechy laskowe są bogate w kalorie i tłuszcze, dlatego spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do nadwagi i zwiększać ryzyko chorób serca. Warto zatem spożywać orzechy laskowe z umiarem i pamiętać o ich potencjalnych zagrożeniach dla zdrowia.
Kawałki orzechów laskowych są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów
Kawałki orzechów laskowych są często dodawane do produktów spożywczych jako składnik smakowy i aromatyzujący. Dodają one również chrupkości i struktury do potraw, takich jak ciasta czy lody. Orzechy laskowe są również bogate w białko, tłuszcze i błonnik, co może wpływać na wartość odżywczą produktu spożywczego. Jednak ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczu i kalorii, zaleca się spożywanie ich w umiarkowanych ilościach.