Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie kawałków prażonych orzechów laskowych może powodować różne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Oto kilka przykładów: 1. Alergie - Orzechy laskowe są jednym z najczęstszych powodów występowania alergii pokarmowych. Objawy alergii mogą obejmować trudności w oddychaniu, obrzęk języka, wysypkę skórną, nudności i wymioty. 2. Zawartość tłuszczu - Orzechy laskowe zawierają dużo tłuszczu, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca i nadwagi, jeśli są spożywane w nadmiernych ilościach. 3. Wysoka zawartość kalorii - Orzechy laskowe są bogate w kalorie, co oznacza, że spożywanie ich w dużych ilościach może przyczynić się do przyrostu masy ciała. 4. Zatrucie - W niektórych przypadkach, orzechy laskowe mogą zawierać aflatoksyny, która jest toksyną produkowaną przez grzyby. Spożycie aflatoksyny może prowadzić do problemów ze zdrowiem, takich jak uszkodzenie wątroby. W związku z powyższym, zaleca się umiarkowane spożycie prażonych orzechów laskowych i unikanie ich, jeśli jesteś uczulony na orzechy laskowe lub jeśli masz nadwagę lub problemy z sercem.
Kawałaki prażonych orzechów laskowych są bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i błonnika
Składnik kawałki prażonych orzechów laskowych są stosowane w produktach spożywczych zwykle jako dodatek smakowy lub aromatyczny. Orzechy laskowe w kawałkach mogą być dodawane do lodów, ciast, ciastek, batoników, płatków śniadaniowych, a także do różnego rodzaju deserów i słodyczy. Oprócz walorów smakowych, orzechy laskowe są bogate w tłuszcze, białka, błonnik, witaminy i minerały, co czyni je wartościowym składnikiem żywieniowym.