Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Kasze, płatki i produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie kaszy manny z pszenicy może stanowić zagrożenie dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Gluten zawarty w pszenicy może prowadzić do uszkodzenia jelit i poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią powinny unikać spożywania kaszy manny z pszenicy i wybierać produkty bezglutenowe.
Kasza manna z pszenicy jest składnikiem spożywczym zawierającym gluten
Funkcją składnika jakim jest kasza manna z pszenicy zawierającej gluten w produktach spożywczych jest dodanie konsystencji oraz wiązanie składników potraw. Gluten obecny w kaszy mannej z pszenicy nadaje potrawom odpowiednią konsystencję, a także zapewnia lepkość, która jest pożądana w niektórych rodzajach dań. Jednakże, ze względu na swoje właściwości, kasza manna z pszenicy zawierająca gluten jest niestety niewskazana dla osób z nietolerancją lub uczuleniem na gluten, które mogłoby wywołać u nich poważne reakcje alergiczne.