Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Kasze, płatki i produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie kaszy jęczmiennej może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Jednym z nich jest ryzyko zatrucia akryloamidem, substancją powstającą w procesie wysokich temperatur. Kasza jęczmienna jest produktem poddawanym obróbce cieplnej, dlatego istnieje ryzyko powstania akryloamidu podczas jej gotowania lub smażenia. Akryloamid jest uważany za substancję potencjalnie rakotwórczą. Spożycie nieprzetworzonej kaszy jęczmiennej może również prowadzić do problemów z trawieniem, szczególnie u osób z chorobami układu pokarmowego. Zawartość błonnika i innych trudnostrawnych składników może powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę. Osoby z nietolerancją glutenu powinny również unikać spożywania kaszy jęczmiennej, która zawiera gluten. Warto jednak podkreślić, że w umiarkowanych ilościach kasza jęczmienna może być cennym źródłem składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, węglowodany złożone, witaminy B i minerały. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu.
Kaszę jęczmienną charakteryzuje wysoka zawartość błonnika, białka i składników mineralnych
Kaszę jęczmienną często stosuje się jako składnik w różnych produktach spożywczych ze względu na jej wartość odżywczą oraz smak. Funkcją składnika kaszy jęczmiennej w produktach spożywczych jest dostarczanie błonnika oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk oraz żelazo. Ponadto, kasza jęczmienna może pełnić rolę zagęszczacza w produktach takich jak zupy, gulasze czy kotlety, dodając im odpowiednią konsystencję.