Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Barwniki
uważaj na...
Możliwym działaniem niepożądanym składnika karminy na ludzi jest wystąpienie reakcji alergicznych
Karmina jest składnikiem spożywczym pozyskiwanym z czerwonych owadów, stosowanym jako naturalny barwnik w produktach spożywczych.
Karmina jest barwnikiem spożywczym, który jest zazwyczaj otrzymywany z rośliny nazywanej koszenilą lub z czerwonej cieczy wydzielanej przez owady lądowe. Składnik ten nie pełni żadnej funkcji odżywczej w diecie i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy lub minerały. Jest stosowany jedynie ze względu na swoje właściwości barwiące, aby dodawać koloru do różnych produktów spożywczych, takich jak mięso, napoje, słodycze i przekąski.