karminy

KATEGORIA | Barwniki

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika karminy na ludzi jest wystąpienie reakcji alergicznych

Informacje o składniku

Karmina jest składnikiem spożywczym pozyskiwanym z czerwonych owadów, stosowanym jako naturalny barwnik w produktach spożywczych.

Funkcja

Karmina jest barwnikiem spożywczym, który jest zazwyczaj otrzymywany z rośliny nazywanej koszenilą lub z czerwonej cieczy wydzielanej przez owady lądowe. Składnik ten nie pełni żadnej funkcji odżywczej w diecie i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy lub minerały. Jest stosowany jedynie ze względu na swoje właściwości barwiące, aby dodawać koloru do różnych produktów spożywczych, takich jak mięso, napoje, słodycze i przekąski.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik