Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Barwniki
uważaj na...
Karminy są naturalnym barwnikiem spożywczym pozyskiwanym z czerwonych żuków. Chociaż w niewielkich ilościach nie wykazują szkodliwych skutków dla zdrowia, to ich nadmierna konsumpcja może prowadzić do niepożądanych skutków. Potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka po spożyciu karminów to: 1. Reakcje alergiczne - Osoby uczulone na składniki karminów mogą doświadczać reakcji alergicznych, takich jak pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy i trudności z oddychaniem. 2. Niepożądane skutki żołądkowo-jelitowe - Nadmierne spożycie karminów może prowadzić do niepożądanych skutków żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka, bóle brzucha i nudności. 3. Wpływ na zachowanie - Karminy mogą wpływać na zachowanie niektórych dzieci, szczególnie tych z zaburzeniami zachowania, powodując niepokój, nadpobudliwość i problemy z koncentracją. W związku z tym, zaleca się spożywanie karminów w umiarkowanych ilościach i unikanie ich, jeśli jest się uczulonym na składniki karminów.
Składnik karminy, czyli kwas karminowy.
Jest on jedynie używany jako barwnik spożywczy do nadawania czerwonego koloru różnym produktom spożywczym, takim jak mięso, przetwory mięsne, słodycze, napoje, a także kosmetyki i leki.