Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Kapusta jest ogólnie uważana za bardzo zdrowy produkt spożywczy i nie powinno się obawiać się jej spożycia. Jednakże, spożywanie surowej kapusty może powodować wzdęcia, bóle brzucha i problemy trawienne u niektórych osób. Ponadto, kapusta zawiera naturalnie występujące związki siarkowe, które mogą powodować biegunkę u osób wrażliwych na te związki. Osoby z chorobami tarczycy powinny również spożywać kapustę w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera ona związki goitrogenne, które mogą wpłynąć na funkcjonowanie tarczycy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub pytań dotyczących spożywania kapusty, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego
Kapusta jest składnikiem, który jest powszechnie stosowany w przetworach spożywczych ze względu na jej wartości odżywcze i smak. Kapusta jest bogata w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. W produktach spożywczych, kapusta może pełnić różne funkcje, w zależności od rodzaju produktu. Może być używana jako składnik w sałatkach, dania gotowane, marynaty, kiszonki, soki, kisiele, a nawet jako dodatek do soków owocowych. Kapusta jest również stosowana jako naturalny barwnik w niektórych produktach spożywczych.