Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Kapary mogą powodować niepożądane skutki dla zdrowia, szczególnie u osób z chorobami nerek i układu pokarmowego. Spożywanie kaparów może prowadzić do zwiększonej ilości sodu we krwi, co może zaostrzyć problemy z wysokim ciśnieniem krwi. Ponadto, kapary są bogate w kwasy organiczne, które mogą podrażniać błony śluzowe żołądka i jelit, co może prowadzić do bólu brzucha, nudności i wymiotów. Osoby z chorobami nerek powinny unikać spożywania dużych ilości kaparów ze względu na ich wysoką zawartość soli, co może prowadzić do zaostrzenia choroby.
Kapary to małe, zielone pąki kwiatów, które są popularnym dodatkiem do sałatek, sosów i dań mięsnych.
Składnik kapary, czyli kwas kaprylowy, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant. Ma on właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Kwas kaprylowy jest dodawany do produktów takich jak marynaty, sery, mięsa, ryby i sosy, aby zwiększyć ich trwałość i zapobiec rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.