kalmary

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi kalmary to wystąpienie reakcji alergicznej

Informacje o składniku

Kalmary to źródło magnezu, fosforu, potasu, witaminy B12 oraz białka, które korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga w budowie mięśni.

Funkcja

Kalmary są bogatym źródłem białka oraz minerałów, takich jak miedź, selen, fosfor, potas i witaminy z grupy B. Białko występujące w kalmarach zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które organizm ludzki potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, kalmary są niskokaloryczne i zawierają mało tłuszczu, co czyni je dobrym wyborem dla osób, które dbają o swoją wagę. Dlatego też, składnikami odżywczymi w kalmarach są białko, minerały i witaminy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik