Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie romanesco, ze względu na obecność sulforafanu, może powodować wzdęcia u niektórych ludzi
Kalafior romanesco jest bogaty w witaminy C, K i B6, zawiera także błonnik pokarmowy i jest niskokalorycznym źródłem wielu mikroelementów, takich jak mangan, magnez, czy fosfor.
Kalafior romanesco jest bogaty w wiele składników odżywczych, w tym błonnik, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, potas i mangan. Błonnik jest ważny dla zdrowia przewodu pokarmowego, witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, a witamina K jest niezbędna dla prawidłowej krzepliwości krwi. Kwas foliowy jest potrzebny do produkcji nowych komórek, a potas jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Mangan jest niezbędny dla metabolizmu węglowodanów i białek. Wszystkie te składniki są ważne dla zdrowia ogólnego i dlatego kalafior romanesco może być dobrym dodatkiem do różnorodnej i zdrowej diety.