Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika jeżyny na ludzi to podrażnienie skóry i błon śluzowych
Jeżyna jest bogata w błonnik, witaminy C, K i E, kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, potas i żelazo, co sprawia, że jest korzystna dla zdrowia człowieka.
Składnik jeżyny, który pełni ważną funkcję w żywieniu człowieka, to błonnik pokarmowy. Błonnik zawarty w jeżynach to głównie celuloza, pektyny i ligniny. Błonnik ten reguluje trawienie, wpływa na wchłanianie składników odżywczych oraz zapobiega zaparciom. Ponadto, spożywanie pokarmów bogatych w błonnik może obniżać ryzyko chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.