Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Słodziki i zagęszczacze
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika jęczmienny ekstrakt słodowy na ludzi jest wywołanie reakcji alergicznych.
Jęczmienny ekstrakt słodowy jest bogaty w białko, węglowodany, błonnik i witaminy, a także wykorzystywany jest w produkcji piwa, whisky oraz innych napojów alkoholowych.
Jęczmienny ekstrakt słodowy jest składnikiem stosowanym w produkcji piwa oraz jako składnik wypieków. W żywieniu człowieka pełni przede wszystkim funkcję dostarczania węglowodanów, białka i soli mineralnych. Jego spożycie może wpływać na poziom glukozy we krwi oraz na trawienie i wchłanianie składników odżywczych. W diecie należy zachować umiar w spożyciu jęczmienia słodowanego, tak aby uniknąć negatywnych skutków zdrowotnych, wynikających z nadmiernego spożycia alkoholu lub wysoko przetworzonych produktów zbożowych.