Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Jaja
dobry składnik
Jaja w płynie, podobnie jak tradycyjnie gotowane jaja, mogą być potencjalnym nośnikiem bakterii, takich jak Salmonella. Spożycie jaj w płynie może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które objawia się biegunką, nudnościami, wymiotami, gorączką i bólem brzucha. Osoby starsze, kobiety w ciąży oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na powikłania związane z zatruciem pokarmowym. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego, zaleca się spożywanie jaj w płynie tylko wtedy, gdy są one odpowiednio przygotowane. Jaja powinny być pasteryzowane przed sprzedażą, co eliminuje większość szkodliwych bakterii. Należy również przechowywać jaja w płynie w odpowiednich warunkach, zgodnie z wytycznymi producenta, aby uniknąć zanieczyszczenia bakteryjnego.
Jaja w płynie to produkt spożywczy, który powstaje przez roztrzepanie jaj i poddanie ich procesowi pasteryzacji.
Składnik jaja w płynie, często nazywany białkiem jaja w płynie, jest często stosowany w produktach spożywczych jako składnik białkowy. Funkcją tego składnika jest dostarczanie białka, które może służyć jako emulgator, zagęstnik lub stabilizator w produktach spożywczych. Może być również stosowany jako naturalny barwnik lub czynnik aromatyzujący. Składnik jaja w płynie jest często stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów cukierniczych, wypieków, produktów mięsnych, sosów i majonezu.