jabłko prażone

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nie jest znane żadne potencjalne działanie niepożądane składnika na ludzi w przypadku spożywania prażonego jabłka.

Informacje o składniku

Jabłko prażone to naturalny przysmak o intensywnym smaku i aromacie, który powstaje poprzez prażenie jabłek w piekarniku bez dodatku jakichkolwiek substancji konserwujących.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w jabłku prażonym są przede wszystkim węglowodany, błonnik, witamina C oraz różnorodne związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających, takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Węglowodany dostarczają energii, a błonnik wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, który pomaga w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Związki roślinne zawarte w jabłku prażonym wpływają pozytywnie na zdrowie serca i układu krążenia.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik