Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce suszone
dobry składnik
Jabłka suszone w formie krążków mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w następujących przypadkach: 1. Nadmierna konsumpcja - jak w przypadku większości produktów spożywczych, nadmierne spożycie jabłek suszonych może prowadzić do problemów trawieniu i utraty równowagi w diecie, co może wpłynąć negatywnie na zdrowie. 2. Wysoka zawartość cukru - jabłka suszone są często słodzone, aby poprawić ich smak. Wysoka zawartość cukru może prowadzić do problemów z cukrzycą, nadwagą i innymi chorobami metabolicznymi. 3. Możliwość wystąpienia pleśni - jabłka suszone zawierają małą ilość wody, co tworzy idealne warunki do rozwoju pleśni i innych mikroorganizmów. Dlatego ważne jest, aby przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu. 4. Obecność siarczynów - jabłka suszone mogą zawierać siarczyny, które są dodawane jako środek konserwujący. Osoby z nadwrażliwością na siarczyny mogą doświadczyć skurczów oskrzeli, bólu głowy lub innych reakcji alergicznych. Dlatego przed spożyciem jabłek suszonych w formie krążków należy upewnić się, że nie ma się przeciwwskazań i spożywać je z umiarem.
Jabłka suszone krążki to bogate źródło błonnika i przeciwutleniaczy
Składnik jabłka suszone krążki jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych jako substytut cukru lub przetworzonego syropu glukozowo-fruktozowego. Jabłka suszone krążki zawierają naturalnie występujące cukry, które zapewniają słodki smak produktu spożywczego. Ponadto, jabłka suszone krążki są bogate w błonnik pokarmowy i antyoksydanty, co przyczynia się do poprawy trawienia oraz zapobiega chorobom serca i nowotworom. Składnik ten jest również stosowany jako zagęstnik w produktach takich jak musy jabłkowe czy dżemy.