izolowane białko sojowe

KATEGORIA | Białka roślinne

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika izolowanego białka sojowego na ludzi to alergia

Informacje o składniku

Izolowane białko sojowe to składnik spożywczy o wysokiej zawartości białka, pozyskiwany z ziaren soi poprzez proces izolacji i oczyszczania.

Funkcja

Funkcją składnika w żywieniu izolowanego białka sojowego jest dostarczanie organizmowi białka roślinnego o wysokiej jakości. Białko sojowe jest bogate w aminokwasy egzogenne, które organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, dlatego jest uważane za ważne źródło białka dla wegetarian, wegan i osób nietolerujących laktozy. Białko sojowe jest również niskotłuszczowe i nie zawiera cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik