imbir

KATEGORIA | Korzenie i przyprawy

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości imbiru może powodować problemy trawienne, takie jak biegunka i zgaga

Informacje o składniku

Imbir jest rośliną znaną w Azji od ponad 5000 lat, zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a jego stosowanie w kuchni i medycynie jest powszechne na całym świecie.

Funkcja

Składnik imbiru, zwany gingerolem, ma wiele funkcji w żywieniu. Może on pomóc w trawieniu poprzez zwiększenie produkcji enzymów trawieniowych i soków żołądkowych. Gingerol może także pomóc w przeciwdziałaniu chorobie wrzodowej poprzez hamowanie wzrostu bakterii Helicobacter pylori. Ponadto, składnik ten ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, co sprawia, że może być pomocny w walce z chorobami układu oddechowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik