ikra łososia oncorhynchus gorbuscha

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie ikry łososia oncorhynchus gorbuscha może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Jednym z nich jest ryzyko zakażenia bakteriami lub wirusami, które mogą znajdować się w surowym mięsie ryby. Innym zagrożeniem jest ryzyko zatrucia rtęcią, ponieważ łosoś jest jednym z gatunków ryb, które mogą zawierać jej niebezpiecznie wysokie poziomy. Dlatego zaleca się spożywanie łososia i jego produktów w umiarkowanych ilościach, a także unikanie surowego mięsa i ograniczanie spożycia dużych ryb z górnego ogniska pokarmowego, takich jak właśnie łososie.

Informacje o składniku

Ikra łososia oncorhynchus gorbuscha to delikatnie solony kawior z łososia dzikiego, charakteryzujący się jasnopomarańczowym kolorem oraz lekkim orzechowym smakiem.

Funkcja

Składnik odżywczy w ikrze łososia Oncorhynchus gorbuscha, który odgrywa kluczową rolę w żywieniu, to białko. Białko w ikrze łososia jest doskonałym źródłem aminokwasów egzogennych, które organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Aminokwasy te są niezbędne do utrzymania prawidłowego metabolizmu organizmu i rozwoju tkanki mięśniowej. Ponadto, ikra łososia jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które są również ważne dla zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik