hydrolizowane proteiny pszeniczne

KATEGORIA | Substancje powierzchniowo czynne

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika kosmetyków Hydrolyzed Wheat Protein na ludzi to wystąpienie reakcji uczuleniowej.

Informacje o składniku

Jeden z najbardziej popularnych składników z gamy hydrolizatów. Zatrzymuje wodę w skórze i włosach, przez co pośredni w procesach nawilżenia i odżywienia. Ma zdolności wygładzające zarówno skórę jak i włosy. Jest bardzo dobrym środkiem łagodzącym występujących w kosmetyku detergentów np. SLS lub SLES. Hydrolizat protein pszenicy nie wnika w skórę ani we włosy, pozostaje na jej powierzchni, ponieważ ma zbyt duże cząsteczki. Jest również humektantem. Zapobiega wysychaniu kosmetyków. W kosmetyk ach do włosów wykorzystuje się go również w preparatach przeciwko elektryzowaniu się

Funkcja

Przeciwzapalny, antyoksydacyjny, regenerujący

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik