Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka roślinne
dobry, ale
Hydrolizaty białkowe sojowe mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla niektórych osób. Osoby z alergią na soję powinny unikać spożywania hydrolizatów białkowych sojowych, ponieważ mogą one powodować reakcje alergiczne. Ponadto, hydrolizaty białkowe sojowe zawierają glutaminian sodu, który może powodować bóle głowy, zawroty głowy oraz nudności u niektórych osób. Wysokie spożycie glutaminianu sodu może również wpłynąć na układ nerwowy i powodować problemy z koncentracją oraz snem. Dlatego zaleca się ostrożność w spożywaniu hydrolizatów białkowych sojowych i przestrzeganie zalecanych dawek.
Hydrolizaty białkowe sojowe to produkty otrzymywane w wyniku hydrolizy białka sojowego, które znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności.
Składnik hydrolizaty białkowe sojowe w produktach spożywczych pełni rolę dodatku funkcjonalnego. Dzięki swoim właściwościom, hydrolizaty białkowe sojowe poprawiają teksturę, emulgowalność i stabilność produktów spożywczych. Ponadto, ze względu na swoje właściwości odżywcze, hydrolizaty białkowe sojowe mogą być stosowane jako źródło białka w wielu produktach spożywczych.