guma guar

KATEGORIA | Zagęszczacze

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Guma guar jest uważana za substancję bezpieczną do spożycia, jednakże w niektórych przypadkach może powodować pewne niepożądane skutki zdrowotne. Osoby z nietolerancją glutenu oraz alergią na boby, groch, soję czy pszenicę powinny zachować ostrożność, ponieważ guma guar może być produkowana z tych roślin. Spożycie dużej ilości gumy guar może prowadzić do zaparcia, wzdęć, biegunki oraz nudności. Ponadto, guma guar może wpływać na wchłanianie niektórych leków, dlatego osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem gumy guar lub produktów zawierających tę substancję.

Informacje o składniku

Guma guar jest naturalnym środkiem zagęszczającym, który jest często stosowany w produktach spożywczych.

Funkcja

Guma guar jest szeroko stosowana jako składnik zageszczający w produktach spożywczych. Funkcją guma guar jest zwiększanie lepkości i konsystencji produktów spożywczych, takich jak soki, sosy, galaretki, mleko w proszku, a także w niektórych produktach piekarniczych. Guma guar działa poprzez wiązanie wody i tworzenie żelu, który zwiększa lepkość produktu. Wysoka lepkość guma guar jest szczególnie pożądana w odtworzeniu konsystencji produktów, które muszą zachować swoją konsystencję przez długi czas, na przykład w produkcji lodów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik