Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Grzyby
dobry składnik
Spożycie zanieczyszczonych podgrzybków może prowadzić do wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego
Podgrzybki są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, fosfor i sód, a ich regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy pracy układu trawiennego oraz obniżenia poziomu cholesterolu.
Składnikami odżywczymi w grzybach leśnych, w tym w podgrzybkach, są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Białka są ważnym źródłem aminokwasów, niezbędnych do budowy i regeneracji tkanek organizmu. Węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu. Błonnik pełni ważną rolę w trawieniu pokarmu oraz reguluje pracę jelit. Witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina D, żelazo, cynk i selen, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wpływają na jego odporność.