Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Grzyby
dobry składnik
Spożycie grzybów chińskich mun może powodować poważne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Grzyby te zawierają toksyny, takie jak kwas ibotenowy i muscymol, które mogą powodować nieprzyjemne objawy, takie jak nudności, wymioty, zawroty głowy, dezorientacja, a nawet drgawki i utratę przytomności. Ponadto, grzyby chińskie mun są często importowane z krajów, w których nie ma tak rygorystycznych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności, co zwiększa ryzyko zanieczyszczenia chemicznego lub bakteryjnego. Spożycie skażonych grzybów może prowadzić do poważnych chorób, takich jak zatrucie pokarmowe, biegunka i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W związku z powyższym, zaleca się zachować ostrożność w przypadku spożywania grzybów chińskich mun, a najlepiej unikać ich całkowicie. W przypadku niepokojących objawów po spożyciu grzybów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Grzyby chińskie mun są bogate w błonnik i beta-glukany, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Składnik grzyby chińskie mun, zwany również Agaricus blazei murill, jest często dodawany do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Mun zawiera duże ilości polisacharydów, które wpływają korzystnie na układ odpornościowy organizmu poprzez stymulowanie produkcji komórek odpornościowych. Ponadto, składnik ten może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, regulacji gospodarki hormonalnej oraz ochronie wątroby. W produktach spożywczych mun jest najczęściej wykorzystywany w postaci suszonej lub jako ekstrakt.