Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Gorczyca w płatkach może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, gdyż zawiera naturalnie występujące w niej związki siarkowe, które w nadmiernych ilościach mogą wywołać objawy toksyczne. Spożycie większej ilości gorczycy w płatkach może spowodować bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę oraz powodować podrażnienia błon śluzowych jamy ustnej i gardła. Osoby z chorobami przewodu pokarmowego, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy zespół jelita drażliwego, powinny unikać spożywania gorczycy w płatkach. Przed spożyciem gorczycy w płatkach należy upewnić się, że nie ma się nadwrażliwości na ten składnik. W razie pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.
Płatki gorczycy są bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika i witaminy C
Składnik gorczyca obecny w płatkach zazwyczaj pełni rolę konserwantu i dodaje ostrości smaku. Ponadto, może również wpływać na konsystencję produktu spożywczego poprzez działanie żelujące.