glukonodeltalakton

KATEGORIA | Konserwanty

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Glukonodeltalakton (GDL) jest związkiem chemicznym stosowanym jako konserwant i regulator kwasowości w produkcji żywności. Ogólnie uważa się, że GDL jest bezpieczny dla zdrowia ludzkiego w określonych dawkach, zgodnie z wytycznymi dotyczącymi stosowania substancji chemicznych w żywności. Jednakże, spożycie GDL w dużej ilości może powodować niekorzystne skutki zdrowotne. Nadmierne spożycie GDL może prowadzić do nadciśnienia, bólu głowy, nudności, wymiotów, biegunki i innych problemów żołądkowo-jelitowych. Ponadto, osoby uczulone na GDL mogą doświadczać reakcji alergicznych, które mogą być poważne i wymagają interwencji medycznej. Dlatego zaleca się, aby spożywać żywność zawierającą GDL w umiarkowanych ilościach i zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli po spożyciu produktu zawierającego GDL wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy zdrowotne, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Glukonodeltalakton to organiczny związek chemiczny, stosowany jako regulator kwasowości i składnik spożywczy.

Funkcja

Funkcją składnika glucono-delta-laktonu (GDL) w produktach spożywczych jest działanie jako regulator kwasowości. GDL jest wykorzystywany jako naturalny środek konserwujący oraz jako składnik w procesie koagulacji białka w produkcji serów. Jest również stosowany w przemyśle mięsnym, w produkcji pieczywa i jako dodatek smakowy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik