Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Słodziki i substancje słodzące
dobry składnik
Glikozydy stewiolowe są związkiem chemicznym związanym z naturalnym słodzikiem stewią. Zgodnie z aktualnymi badaniami, spożywanie stewii i glikozydów stewiolowych jest uważane za bezpieczne dla zdrowia ludzkiego, o ile nie przekracza się zalecanej dziennej dawki. Jednak w rzadkich przypadkach może wystąpić reakcja alergiczna na glikozydy stewiolowe. Objawy mogą obejmować m.in. wysypkę skórną, świąd, obrzęk i trudności z oddychaniem. Ponadto, spożywanie dużych ilości słodzików, w tym glikozydów stewiolowych, może prowadzić do zaburzeń trawienia, wzdęć, biegunki i nudności. W sumie, glikozydy stewiolowe są uważane za bezpieczny zamiennik cukru, ale jak w przypadku każdego produktu spożywczego, należy zachować umiar i spożywać je z umiarem.
Glikozydy stewiolowe to naturalne związki słodzące, które są pozyskiwane z liści stewii i stosowane jako alternatywa dla cukru w wielu produktach spożywczych.
Składnik glikozydy stewiolowe jest stosowany jako substytut cukru w produktach spożywczych ze względu na swoje słodzące właściwości. Jego funkcją jest zapewnienie słodkiego smaku w produktach spożywczych, jednocześnie redukując spożycie cukru i kalorii.