Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso, żelatyna
neutralny składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika galarety wieprzowej na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznej.
Galareta wieprzowa jest wytwarzana z wywaru z kości i mięsa wieprzowego, a jej konsystencja uzyskiwana jest dzięki dodaniu żelatyny.
Składnik galarety wieprzowej, czyli żelatyna, pełni ważną funkcję w żywieniu. Jest ona bogatym źródłem kolagenu, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowia skóry, włosów i paznokci. Kolagen znajdujący się w żelatynie wpływa również na funkcjonowanie stawów oraz układu trawiennego, wspomagając produkcję soków żołądkowych i poprawiając trawienie. Ponadto, żelatyna zawiera także aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, które są ważne dla utrzymania kondycji kości, mięśni oraz układu nerwowego.