Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Spożycie dużej ilości fosforanów sodu może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej i przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia oraz zaburzeń metabolicznych.
Fosforany sodu są często dodawane do żywności przetworzonej jako konserwant i emulgator, ale ich nadmierna konsumpcja może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej organizmu i problemów z nerkami.
Fosforany sodu występują jako dodatek do żywności, mający za zadanie utrzymać konsystencję i przedłużyć trwałość produktu spożywczego. Jednak w nadmiernych ilościach mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie człowieka, zwłaszcza na układ nerkowy i sercowo-naczyniowy. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia fosforanów sodu i zwracanie uwagi na ich ilość w składzie produktów spożywczych.