filety z miruny (macruronus novaezelandiae)

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika na ludzi filetów z miruny (macruronus novaezelandiae) jest ryzyko zatrucia rtęcią.

Informacje o składniku

Filety z miruny (Macruronus novaezelandiae) są bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B, a także zawierają niewielkie ilości rtęci.

Funkcja

Filety z miruny (Macruronus novaezelandiae) są bogate w białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3, co czyni je wartościowym źródłem odżywczym. Białko jest niezbędne dla budowy mięśni oraz regeneracji tkanek, a kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają pozytywnie na pracę serca oraz mózgu. Ponadto, filety z miruny zawierają również witaminy i minerały, w tym witaminę D, fosfor, potas oraz selen.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik