Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika w filetach z dorsza atlantyckiego jest wystąpienie zatrucia pokarmowego.
Filety z dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) są bogatym źródłem białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B i selenu, jednak ich spożycie może być zagrożone z powodu nadmiernego połowu.
Filety z dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) są bogatym źródłem białka o wysokiej jakości oraz kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza EPA i DHA. Te składniki odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko z filetów z dorsza atlantyckiego zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, a są niezbędne do budowy i naprawy tkanek. Kwas tłuszczowy EPA i DHA wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, działa przeciwzapalnie i może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób neurodegeneracyjnych.