filet z ryb białych

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Może wystąpić alergia na białka ryby, objawiająca się m.in. wysypką, świądem czy obrzękiem skóry

Informacje o składniku

Filety z ryb białych są dobrym źródłem białka, witaminy D, kwasów Omega-3 oraz są niskokalorycznym i zdrowym źródłem białka dla osób odchudzających się.

Funkcja

Składnik białka zawarty w filetach z ryb białych pełni kluczową funkcję w diecie człowieka, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowego wzrostu, regeneracji tkanek oraz utrzymania zdrowia organizmu. Białko jest również ważnym źródłem energii oraz składnikiem budulcowym mięśni, kości, skóry oraz innych tkanek. Oprócz tego, ryby białe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia, a także wpływają na poprawę funkcji poznawczych u ludzi.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik