filet z łososia

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika w filecie z łososia na ludzi to wystąpienie biegunek

Informacje o składniku

Filet z łososia to bogate źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na zdrowie serca, mózgu, skóry i układu odpornościowego.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w filecie z łososia są białka, tłuszcze, witaminy oraz minerały. Białka dostarczają aminokwasów, niezbędnych do budowy i regeneracji tkanek, a tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Witaminy i minerały obecne w łososiu, takie jak witamina D, fosfor oraz selen, wpływają na rozwój i funkcjonowanie organizmu. Włączenie łososia do codziennej diety może wspomóc zdrowie oraz zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik