fermentowana mąka pszenna

KATEGORIA | Produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika fermentowanej mąki pszennej na ludzi może być wystąpienie dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Informacje o składniku

Fermentowana mąka pszenna to produkt spożywczy, który powstaje z fermentacji mąki pszennej z drożdżami.

Funkcja

Składnik żywieniowy jakim jest fermentowana mąka pszenna, pełni kilka funkcji w diecie człowieka. Jest ona bogata w błonnik pokarmowy, co korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Fermentacja mąki pszennej zwiększa też przyswajalność składników mineralnych i witamin, dzięki czemu jej spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz mięśniowego. Ponadto fermentowana mąka pszenna może mieć właściwości probiotyczne, co korzystnie wpływa na kondycję mikroflory jelitowej.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik