Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika fermentowanej mąki pszennej na ludzi może być wystąpienie dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Fermentowana mąka pszenna to produkt spożywczy, który powstaje z fermentacji mąki pszennej z drożdżami.
Składnik żywieniowy jakim jest fermentowana mąka pszenna, pełni kilka funkcji w diecie człowieka. Jest ona bogata w błonnik pokarmowy, co korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Fermentacja mąki pszennej zwiększa też przyswajalność składników mineralnych i witamin, dzięki czemu jej spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz mięśniowego. Ponadto fermentowana mąka pszenna może mieć właściwości probiotyczne, co korzystnie wpływa na kondycję mikroflory jelitowej.