Fasolki soi

KATEGORIA | Warzywa strączkowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Fasolka sojowa może powodować niektóre zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, szczególnie u osób z alergią na soję. Objawy alergii na soję mogą obejmować trudności z oddychaniem, obrzęki, wysypki skórne, nudności, wymioty i biegunkę. Osoby z alergią na soję powinny unikać spożywania fasolki sojowej i innych produktów zawierających soję. Zawartość fitoestrogenów w fasolce sojowej może również powodować problemy hormonalne u osób, które spożywają duże ilości fasolki sojowej. Fitosterole te mogą wpływać na poziomy estrogenów w organizmie, co może prowadzić do nieprawidłowości w regularnym cyklu miesiączkowym u kobiet i zmniejszenia poziomu testosteronu u mężczyzn. Fasolka sojowa może również zawierać naturalne inhibitory enzymów trawieniu, co może utrudniać wchłanianie składników odżywczych z innych pokarmów spożywanych w tym samym posiłku. Dlatego ważne jest, aby spożywać fasolkę sojową w umiarkowanych ilościach i w połączeniu z innymi pokarmami, aby zminimalizować ryzyko niepożądanych skutków dla zdrowia.

Informacje o składniku

Małe ziarna soi, które są gotowane lub wykorzystywane w różnych potrawach.

Funkcja

Źródło białka

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik