fasola zielona

KATEGORIA | Warzywa

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości fasoli zielonej może powodować wzdęcia u niektórych osób

Informacje o składniku

Fasola zielona jest bogata w białko, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne takie jak witamina C, K, potas, żelazo i magnez, dzięki czemu jest cennym składnikiem diety człowieka.

Funkcja

Fasola zielona jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy (A, C, K, foliany) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, potas). Jednakże, jej najważniejszą funkcją w żywieniu jest dostarczanie białka roślinnego, co jest szczególnie ważne dla wegetarian i wegan. Białko fasoli jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją wartościowym źródłem białka. Ponadto, błonnik zawarty w fasoli zielonej wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik