Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białko roślinne
dobry składnik
Spożycie dużej ilości fasoli czerwonej może prowadzić do wzdęć i biegunek u niektórych osób
Fasola czerwona jest bogata w białko roślinne, błonnik, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B, może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca oraz jest popularnym składnikiem kuchni meksykańskiej.
Składnikami odżywczymi fasoli czerwonej są białko, błonnik, skrobia, witaminy i minerały. Białko jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu człowieka, a błonnik poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Skrobia stanowi główne źródło energii dla organizmu. Fasola czerwona zawiera również wiele witamin, takich jak witamina C i witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez i fosfor. W diecie człowieka fasola czerwona może pełnić rolę źródła białka roślinnego, co jest szczególnie ważne dla wegetarian i wegan.