fasola biała piękny jaś karłowy

KATEGORIA | Warzywa strączkowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Fasola biała Piękny Jaś Karłowy może zawierać fitohemaglutyninę, która jest silnie toksyczna dla ludzi. Może powodować nudności, wymioty, biegunkę i bóle brzucha. W przypadku spożycia większej ilości może dojść do zatrucia, które objawia się silnymi bólami brzucha, biegunką i wymiotami. W rzadkich przypadkach może dojść nawet do śmierci. Dlatego ważne jest, aby fasolę białą Piękny Jaś Karłowy gotować przez co najmniej 30 minut przed spożyciem, aby zredukować poziom fitohemaglutyniny.

Informacje o składniku

Fasola biała piękny jaś karłowy to popularny składnik spożywczy, bogaty w białko, błonnik i wiele innych składników odżywczych.

Funkcja

Składnik fasoli białej Piękny Jaś Karłowy jest często wykorzystywany w produktach spożywczych jako źródło białka roślinnego. Fasola biała jest również bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego oraz w regulacji poziomu glukozy we krwi. Składnik ten można znaleźć w różnych produktach spożywczych, takich jak konserwy fasoli, sosy pomidorowe, dania gotowe oraz jako dodatek do sałatek czy zup.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik