Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Aromaty
uważaj na...
Etylowanilina jest substancją chemiczną, która może powodować szereg zagrożeń dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia. Nie jest to związkiem, który jest bezpośrednio spożywany przez człowieka, ale może stanowić składnik niektórych produktów spożywczych, takich jak słodycze, napoje oraz aromaty. Spożycie etylowaniliny może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych, w tym skórnych i oddechowych. Może również wpływać na działanie układu nerwowego, powodując objawy takie jak bóle głowy, zawroty głowy, nudności oraz wymioty. Stosowanie etylowaniliny może być ryzykowne dla kobiet w ciąży, ponieważ substancja ta może wpłynąć na rozwój płodu. Długotrwałe narażenie na etylowanilinę może również prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz innych narządów wewnętrznych. W związku z powyższym, zaleca się unikanie spożywania produktów zawierających etylowanilinę oraz stosowanie środków ostrożności podczas pracy z tą substancją chemiczną.
Etylowanilina to organiczny związek chemiczny, który jest stosowany jako dodatek do żywności, nadając potrawom i napojom charakterystyczny zapach i smak.
Składnik etylowanilina jest stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek zapachowy i aromatyzujący. Jego funkcja polega na nadaniu produktom spożywczym charakterystycznego smaku waniliowego.