estry stanoli roślinnych stanole roślinne

KATEGORIA | Przyprawy

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika na ludzi - esterów stanoli roślinnych (stanole roślinne) nie zostało jednoznacznie potwierdzone przez badania naukowe.

Informacje o składniku

Estry stanoli roślinnych, zwane także stanolami roślinnymi, są naturalnym składnikiem spożywczym występującym w niektórych roślinach, takich jak orzechy, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa liściaste.

Funkcja

Estry stanoli roślinnych, zwane również stanolem roślinnym, pełnią wiele funkcji w żywieniu człowieka. Są one przede wszystkim źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy, które organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Te kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności dla utrzymania zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, estry stanoli roślinnych wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik