Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Emulgatory
dobry, ale
Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi, jakim są estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, nie zostało do końca zbadane, jednakże niektóre badania wskazują na potencjalne negatywne skutki dla zdrowia.
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu to emulgator stosowany w przemyśle spożywczym, który zapobiega rozwarstwieniu się składników w produktach, takich jak margaryny, ciasta i inne wyroby cukiernicze.
Składnik ten, czyli estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, pełnią w żywieniu funkcję emulgatora, czyli substancji umożliwiającej połączenie dwóch składników, które normalnie się nie mieszają, takich jak tłuszcz i woda. Dzięki temu emulgatorom, żywność może mieć lepszą konsystencję, a także umożliwiają one lepsze wchłanianie składników odżywczych przez organizm.