estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

KATEGORIA | Emulgatory

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi, jakim są estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, nie zostało do końca zbadane, jednakże niektóre badania wskazują na potencjalne negatywne skutki dla zdrowia.

Informacje o składniku

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu to emulgator stosowany w przemyśle spożywczym, który zapobiega rozwarstwieniu się składników w produktach, takich jak margaryny, ciasta i inne wyroby cukiernicze.

Funkcja

Składnik ten, czyli estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, pełnią w żywieniu funkcję emulgatora, czyli substancji umożliwiającej połączenie dwóch składników, które normalnie się nie mieszają, takich jak tłuszcz i woda. Dzięki temu emulgatorom, żywność może mieć lepszą konsystencję, a także umożliwiają one lepsze wchłanianie składników odżywczych przez organizm.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik