estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane na ludzi esterów kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego to biegunka i nudności.

Informacje o składniku

Estry kwasów tłuszczowych i kwas askorbinowy to dodatek spożywczy zapewniający utrzymanie świeżości i jakości produktów spożywczych.

Funkcja

Estry kwasów tłuszczowych i kwas askorbinowy pełnią ważną funkcję w żywieniu człowieka. Kwas askorbinowy, zwany również witaminą C, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz dla produkcji kolagenu, który jest odpowiedzialny za zdrową skórę, kości i tkanki. Estry kwasów tłuszczowych, z kolei, są źródłem energii dla organizmu oraz pełnią rolę w budowie błon komórkowych i syntezie hormonów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik