ekstrakty przypraw w tym pieprz

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Ekstrakty z przypraw, w tym pieprz, mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka ze względu na ich skład chemiczny. Nieodpowiednie przechowywanie i przetwarzanie przypraw może prowadzić do zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Spożycie dużych ilości przypraw, zwłaszcza pieprzu, może prowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego, zgagi, bólu brzucha i innych nieprzyjemnych objawów. Ponadto, osoby chorujące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroba wrzodowa i choroba refluksowa przełyku, powinny ograniczyć spożycie ostrej żywności, w tym potraw z dodatkiem pieprzu.

Informacje o składniku

Ekstrakty z przypraw, w tym pieprzu, dodają intensywnego smaku i aromatu każdemu daniu

Funkcja

Składnikami ekstraktów przypraw, takich jak pieprz, są zwykle olejki eteryczne o intensywnym aromacie i smaku. Mają one za zadanie dodawać smaku i zapachu do potraw, a także wpływać na ich trawienie i wchłanianie. W przypadku pieprzu, głównym składnikiem jest piperyna, która odpowiada za charakterystyczny smak ostrości. W ekstrakcie pieprzowym znajduje się również wiele innych związków chemicznych, takich jak limonen, pinen, sabinen czy terpinen, które wpływają na jego aromat i smak.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik