Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso
dobry składnik
Ekstrakt wołowy może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli jest spożywany w nadmiernych ilościach lub zanieczyszczony. Może zawierać duże ilości sodu, co może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i innych problemów zdrowotnych związanych z sercem. Dodatkowo, ekstrakt wołowy może zawierać niepożądane substancje chemiczne lub mikroorganizmy, które mogą powodować choroby przewodu pokarmowego. Właściwe przechowywanie i gotowanie ekstraktu wołowego może pomóc zminimalizować ryzyko wystąpienia tych zagrożeń dla zdrowia.
Ekstrakt wołowy to produkt spożywczy otrzymywany z gotowania kości, chrząstek i mięsa wołowego, który jest powszechnie stosowany jako dodatek smakowy w kuchni.
Składnik ekstrakt wołowy, zwany również bulionem wołowym lub rosołem, jest używany w produktach spożywczych głównie jako dodatek smakowy. Jego funkcja polega na dodaniu wyrazistości i głębi smaku do potraw, w których jest stosowany. Ponadto, ekstrakt wołowy może być również używany jako aromatyzator, a także jako składnik bazowy do przygotowania zup i sosów.